Jesse
Wie
Naam: Jesse Lemmens
Leeftijd: 34 jaar
Ervaring: meer dan tien jaar ervaring als opbouwwerker
Wat?
Jesse Lemmens werkt als opbouwwerkster voor Samenlevingsopbouw in Buurtwerk Dinamo in Deurne. Jesse heeft ervaren dat vragen van buurtbewoners niet vanzelf bij de balie van een buurtwerk terechtkomen. “Je moet hiervoor de wijk in trekken en je oren en ogen openhouden”, zegt zij.
Hoe?
Jesse en de vrijwilligers van Deurne zijn creatief in het opzoeken van buurtbewoners. Ze laten zich zien bij de bibliotheek, de voedselbedeling, het OCMW, op de markt, verschillende pleintjes en bellen deur aan deur om zich voor te stellen en een praatje te maken.
“Je hebt als buurtwerker verschillende petten op”, weet Jesse. “Je bent er om te luisteren, maar zoekt tegelijk ook naar oplossingen.” Belangrijk is om het vertrouwen van mensen te winnen. “Ik spreek buurtbewoners aan op hun kracht en hun talent. Wat kan de buurtbewoner zelf doen om het samenleven fijner te maken?”
“Als buurtbewoners nieuwsgierig worden en de stap naar het buurtwerk zetten, is het belangrijk dat ze goed opgevangen worden. Dat er iets met hun verhaal wordt gedaan. De onthaalmedewerker van een buurtwerk is daarom een cruciale schakel”, heeft Jesse ervaren.
Valkuil?
Focus niet te veel op het buurthuis zelf, waarschuwt Jesse. “Er zijn vaak meer plekken in een wijk waar mensen samenkomen of die mensen interessant vinden. Betrek deze plaatsen in je buurtwerking. In Deurne is dat bijvoorbeeld de vroegere winkel Wolmolen, de voormalige filmzaal Capri en het stuk Pottentuin in de wijk Kronenburg. Niet iedereen moet naar het buurthuis komen om actief te zijn in het buurtwerk.”
“Leg ook contact met andere partners in een wijk, bijvoorbeeld het OCMW Dienstencentrum of De Vijver, een organisatie voor mensen met een mentale beperking en/of autisme . Werk samen met deze initiatieven activiteiten uit. Je bereikt een ander publiek en de impact is groter. Zo organiseerden wij samen Deelmaaltijden en een Repaircafé.”
Succes?
Wie zijn werk goed doet, merkt dat de onderlinge solidariteit in een buurt groeit. Mensen steunen en helpen elkaar. En sommige nieuwe gezichten worden na verloop van tijd zelf vrijwilliger. Zo is de cirkel rond.”